Suriye’de PKK/YPG Kontrolündeki Deyrizor’a Giriş!
Suriye’nin başkenti muhaliflerce ele geçirildikten sonra Anadolu Ajansı, önemli bir habere imza attı: “Suriye’de, PKK/YPG işgalindeki Deyrizor’un merkezine giriş yapan rejim karşıtı silahlı gruplar”. ABD’nin üslerinin bulunduğu kritik şehirdeki bu gelişmeler ana akım medyada yeterince yer bulmadı.
Olayın ardından PKK-YPG’ye yakın gazeteciler, İsrail’in Deyrizor’a müdahalesine dair bilgi paylaştı: “İsrail uçakları, Deyrizor’un doğusundaki El Mayadin kentinde, Suriyeli muhalif silahlı grupların ele geçirdiği ağır silah depolarını vurdu. Füze platformlarını ve ağır ekipmanları imha ediyor.”
ABD SMO’yu Uyardı
Ardından, Türkiye destekli Suriyeli silahlı örgütlere, ABD tarafından yapılan uyarı gündeme geldi. Aynı kaynaklar, “ABD Ordusu’nun, Suriye Ulusal Ordusu ve Heyet Tahrir El Şam’a, Fırat’ın batı yakası da dahil olmak üzere Deyrizor ve Rakka’daki Suriye Demokratik Güçleri’ne ait bölgelere saldırılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu aktarıyor.” dedi.
Tüm bu gelişmelerin arkasında ne yatıyor? Sözde Kürdistan planı için Suriye’nin bölünmesi mi amaçlanıyor? İsrail, kendisini tehdit olarak gördüğü bölgelere hemen müdahale etti. ABD ise bu müdahaleye onay verdi. Diğer yandan Deyrizor’da yaşananlar…
Türkiye Suriye Dostluk Hareketi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva, süreci Odatv’ye değerlendirdi ve şu tespitlerde bulundu:
DEYRİZOR’UN YAPISI
“Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD tarafından kurulan bir üst çatıdır. Süryaniler, Arap aşiretler ve diğer gruplar bu çatı altında bulunuyor. Süryaniler ve Araplar nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturuyor. PKK/YPG’nin temsil oranı %28-%30 civarındadır.
“Arap milliyetçiliğinin güçlü olduğu bölgelerden biri olan Deyrizor’a YPG/PKK’nin kontrolünü bırakmaları beklenemez.”
NÜFUS KURMA REKABETİ
“Ancak, Arap aşiretleri üzerinde kimin etkili olacağı konusunda bir mücadele var. Esad yönetimi yanlıları, Baas Partililer, Türkiye ile ilişkileri olan kesimler ve ABD’nin desteklediği Arap aşiretleri arasında bir rekabet mevcut. Tüm bu gruplar Deyrizor’da yer alıyor.
EMİRLİKLER KURMA PLANI
“Bu bölgedeki kavganın temelinde, kimin Deyrizor’u, Ebu Kemal’i yöneteceği, Suriye-Irak güzergahının kimler tarafından kontrol edileceği ve zenginliklerin nasıl paylaşılacağı yatıyor. Amerika, PKK-YPG ile Arap aşiretleri arasında bir bağ olarak hareket ediyordu. Eğer İsrail güney koridoru açacaksa, kantonlar şeklinde emirlikler oluşturabilirler. Örneğin, Deyrizor’u bir emirliğe, Ebu Kemal’i başka bir emirliğe verebilirler. Rakka da aynı şekilde…
ABD, ÖSO’ya Bırakır
“Geride kalan bölgeleri ise en iyi silahlandırılan ve finanse edilen PKK/YPG’ye yani Kürdistan’a, ABD ve İsrail’e bırakabilirler. Bu strateji, PKK karşıtı güçlerin Deyrizor’a girdiği şeklinde pazarlanmasından öte değildir. Ayrıca, ABD’nin kendi ÖSO’su da bulunmaktadır. Örneğin, Şam’a ilk giren grup olan HTŞ’den önce giren Amerika’nın ÖSO’suydu.”
ARAP AŞİRETLERE PETROLDEN PAY
“Sonuç olarak, güney koridorunun güvenliği için YPG ve Arap aşiretleri arasında bir çatışma istenmiyor. YPG, Deyrizor’da uzun süre var olamayacağını biliyor. Bu nedenle, belki de onları tatmin etmek için daha fazla para vaat edecektir. Petrol gelirlerinden pay vaat edebilirler. Küçük bir emirlik vaadi, Arap aşiretleri için kabul edilebilir olabilir.”
Neden Suriye Toprakları Hedefte?
1.Doğal Kaynaklar: Suriye, geniş gaz ve petrol yataklarına sahip. Özellikle doğu bölgeleri ve Humus-Tedmor havzası bu kaynaklar açısından zengin. Gazze ve Lübnan deniz alanlarına yakınlık ise önemli bir avantaj sağlıyor.
2.Tarihi ve Kültürel Zenginlik: Suriye, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir, dolayısıyla tarihi ve kültürel açıdan zenginlikler barındırır. Semavi dinlerin eserleri ve kadim kültürlerin kalıntıları bölgede bulunur.
3.Su Kaynakları: Golan Tepeleri, önemli miktarda su kaynağına sahiptir ve bu bölge kayak ve termal turizm açısından popülerdir. Fırat, Dicle, Asi gibi nehirler, tarımsal üretim için büyük öneme sahiptir.
4.Tarım Potansiyeli: Suriye, buğday, pamuk, zeytin ve Halep fıstığı gibi tarım ürünleri için uygun arazilere sahiptir. Özellikle buğday, ülkenin en büyük tahıl ambarıdır. Suriye’nin jeostratejik konumu, Lübnan, Filistin, Irak, İran ve Türkiye’nin kesişme noktasında yer alması nedeniyle stratejik bir öneme sahiptir.
ABD’nin Bölgedeki Üsleri
ABD, 2015’ten beri bölgede dokuz askeri üs kurmuştur. 2019’un sonlarında o dönem ABD başkanı olan Donald Trump, Suriye’nin kuzeydoğusundaki ve doğusundaki petrol sahalarını kontrol etmek için yüzlerce askerin bölgede kalmasını öngören bir planı onaylamıştır.