Lezzetli Bir Sofraya Giden Yol: Taze ve Lezzetli Balık Seçmenin Sırrı
Soğutulmuş balıklar büyük, orta ve küçük süpermarketlerin raflarında yaygın olarak dağıtılmaktadır, ancak popülerlik kalite anlamına gelmez. Satın alırken birkaç kez çözülmüş veya birkaç gün önce buzdolabında son kullanma tarihi geçmiş balıklarla karşılaşma olasılığınız yüksektir.
Doğru bütün balık nasıl seçilir?
Balık seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler koku, göz rengi, solungaç ve pullardır. Doğal olarak en önemli özelliği kokusudur. Her ne kadar çelişkili görünse de, taze balık balık gibi kokmamalı. Eğer bu karşılaştırma dikkate alınacaksa balıklar “su” gibi kokmalıdır: tatlı su – balığın yaşam alanıdır, ancak ağır balık kokusu değildir. Herhangi bir amonyak veya diğer ilaç kokusu, bayat balığın kalitesiz olduğunu gösterir.
Gözler
Balıkları gözlerinden kontrol etmeye başlayın. Normalde taze balığın gözleri kristal berraklığında, kabarık, nemli ve parlaktır. Gözleriniz iyi görünüyorsa, balığın taze ve sağlıklı olduğuna oldukça güvenerek bahse girebilirsiniz. Balık bozulmaya başladığı anda gözler kurur, bulanıklaşır.
Yüzgeçler
Balığın kuyruk ve sırt yüzgeçleri nemli ve sağlam olmalıdır. Yanlış muamele edilen balıkların yüzgeçleri yırtılmış veya düzensiz olur, eski balıkların yüzgeçleri ise kuru ve kırılgan olur. Yırtık ve pürüzlü yüzgeçler çok uzun süre ağda tutulan balıklara aittir.
Esneklik testi
Mümkünse balığa dokunun. Soğuk, ıslak ve kaygan olmalı fakat yapışkan olmamalıdır. Balığın üzerine bastığınızda derisi doğal şekline dönmelidir. Eğer geri dönmezse, bu etin yumuşadığının ve artık paraya değmeyeceğinin kesin bir işaretidir.Unutmayın: Elastikiyetini kaybeden balıklar artık taze değildir.
Solungaçlar
Solungaçları canlılık ve renk açısından kontrol edin. Balığın solungaçları ilk yakalandığında parlak kırmızıya döner ve zamanla yavaş yavaş kararır. Renk ne kadar parlaksa balık o kadar taze olur. Solungaçlar da temiz ve serin olmalıdır. Solungaçların koyu renkli olması, balığın kanında bulunan miyoglobinin oksitlenerek metmiyoglobine (oksijen taşımayan bir protein) dönüştüğünü ve solungaç dokularının kararmasına neden olduğunu gösterir.
Pulları
Taze balıkların vücuda sıkıca oturan parlak, sert pulları vardır. Yaşlı balıklarda pullar kolaylıkla dökülür, düşer ve kuru görünür. Eğer balık parçalarını (bütün balık yerine) satın almayı tercih ederseniz, aşağıdaki ipuçları en taze ürünü seçmenize yardımcı olacaktır.
Rengi ve tutarlılığı kontrol edin
Morina veya halibut gibi beyaz balıklarda etin yarı saydam olması gerekir. Opak ve beyaz ise etin taze olmadığının işaretidir. Ton balığı veya somon gibi koyu renkli etler için etin hafif ve rengi çok zengin olması gerekir. Yağ ve kas arasında net bir renk kontrastı arayın. Her tür balık için etin nemli ve parlak olduğundan emin olun. Yapışkan ve kuru balıklar büyük olasılıkla uygunsuz şekilde işlenmiştir (örn. sıcak bir sıcaklıkta tutulmuştur), birkaç kez dondurulup çözülmüştür veya basitçe eskimiştir.
Dondurulmuş balık nasıl seçilir?
Dondurulmuş balıklar şaşırtıcı derecede taze balıklardan daha iyi ve daha lezzetli olabilir. Aslında dünyadaki en iyi ton balığı neredeyse her zaman yakalandıktan sonra denizde dondurulur.
Dondurulmuş balıkları seçmek ve kullanmak için bazı ipuçları:
Satıcıdan balığın nasıl dondurulduğunu öğrenmeye çalışın. Dondurulmuş balıklar genellikle kötü bir üne sahiptir çünkü şirketler ve balıkçılar onu donduracak yaşa gelene kadar beklerler. Ancak yakalandıktan hemen sonra dondurulursa çözüldüğünde lezzetli olur. Doku hasarını en aza indirmek için çok hızlı bir şekilde, tercihen ölümden hemen sonra ve -30°C civarında çok düşük sıcaklıklarda dondurulmalıdır. Balıkların buzunu çözmenin en iyi yolunun buzdolabında olduğunu unutmayın: Dondurulmuş balığı bir gün boyunca bir tabağa veya tepsiye koymanız yeterlidir. Evet, tezgah üstü buz çözme işlemi daha hızlı gerçekleşecektir ancak buzdolabı buz çözme işlemi ürününüzü daha iyi koruyacaktır.