Kadının emeği geleceğin temeli
5 mins read

Kadının emeği geleceğin temeli

UN Women Türkiye, Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) çerçevesinde, kadınları güçlendiren işletme geliştirme, tedarik zinciri ve pazarlama uygulamaları çağrısında bulunuyor. Kadın girişimcileri, şirketleri, kamu kurumlarını ve finansal destek sağlayacak kuruluşları bir araya getiren etkinlik, Hatay Büyükşehir Belediyesi Expo Ortak Çalışma Alanı Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, depremden etkilenen bölgede sürdürülebilir iyileşmenin, girişimciler de dahil olmak üzere ancak kadınların ekonomiye tam ve eşit katılımıyla gerçekleşebileceğine işaret ederek, “Bugünkü etkinliğimizin amacı, depremden etkilenen kadın girişimcileri ve kooperatifleri, işlerini yeniden başlatmak ve e-ticaretin gücüyle beslemek için hemen kullanabilecekleri destek mekanizmaları hakkında pratik bilgi ve becerilerle donatmaktır. Çünkü Kadının emeği, geleceğin temeli” dedi.

KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu ise konuşmasında toparlanma ve yerel ekonomiyi ayağa kaldırma sürecinde kadınlara önemli sorumluluklar düştüğünü belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Kadınların dinamizmini ve potansiyelini sürece katmadan başarı sağlanamaz. Bölgede kadın girişimciliği ve istihdamı toparlanırsa ekonomi de toparlanır. Kadınlar ayağa kalkarsa ekonomi de ayağa kalkar. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Ekonomik İyileşme etkinliği çerçevesinde buradaki kadın girişimcileri ve kadın işletmelerini, kooperatiflerini destekleyen önemli adımlar atılacak.

2030 yılına kadar 120 bin kadın girişimci

Programla hedeflerinin uzun soluklu bir iş birliği ve gelişim oluşturmak olduğunu belirten Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, “E-ticaret platformu olarak tüm gücümüzle afet bölgesinin yanındayız. ‘Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü’ programımız başta olmak üzere üretimi, ticareti ve girişimciliği destekleyen, orta ve uzun vadede iyileşmeye hizmet eden çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye ve KAGİDER iş birliğinde başlattığımız ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir ekonomiye odaklanan çalışmalarımızın devam programını da Hatay’da afetten etkilenen kadın işletmelerini destekleyecek şekilde gerçekleştirdik. Kadın girişimci, üretici ve KOBİ’leri depremin etkilerini aşmalarını sağlamayı hedefleyen bu program, katılımcılarımızla yürüteceğimiz uzun soluklu iş birliğinin de başlangıcı. Türkiye’nin Hepsiburadası olarak kadın girişimciliğini desteklemeye devam edeceğiz ve 2030 yılına kadar desteklediğimiz kadın girişimci sayısını 120 bine çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Üretim ve ticaret odaklı destek

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Ekonomik İyileşme: Kadın İşletmeleriyle Ekonomiyi Büyütüyoruz Programı”, UN Women’ın Avrupa ve Orta Asya bölgesinde gerçekleştirdiği Kadın Girişimci Fuarı’nın bir parçası olarak gerçekleşti. 2021 senesinden bu yana düzenlenen bölgesel çalışmaların Türkiye ayağı olarak Hatay’da gerçekleşen bu etkinlik, İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla finansal destek sağladığı “Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında düzenlendi. Etkinliğin ardından UN Women Türkiye, Hepsiburada ve KAGİDER iş birliğinde bölgedeki kadın işletmelerini destekleyecek bir satınalma programı da başlatılması planlanıyor. Böylece yılbaşı dönemine özel üretimler yapılarak ulusal çapta işletme ve kurumlarla ticari iş birlikleri gerçekleştirilecek. Bölgedeki kadın üretici ve girişimciler yıl sonu hediye paketleri ile ticari iş hacimlerini artıracaklar. Etkinliğe katılan kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri, e-ticaret platformu ve KAGİDER’in mentorluk ağından faydalanabilecekleri “Ticaretin Kadınları” platformlarına ücretsiz olarak kayıt olabilecekler.

İşini büyütmek isteyen kadın girişimcilere destek

BinYaprak Kadın Girişimci Mentorluk Programı ile Akbank ve TurkishWIN, bireysel mentorluk sistemi ve gelişim odaklı paylaşım toplantıları ile başarılarını artırmaları ve işlerini büyütmelerinde kadın girişimcilerin yanlarında yer alacak. 2024 yılında başlayacak program için başvurular 11 Aralık 2023 tarihine dek devam edecek.

Altı ay sürecek olan mentorluk programı, yeni nesil bir modelle kadın girişimcilerin gücüne güç katacak. Yüz kadın girişimcinin yer alacağı programda, alanında uzman yüz mentor, girişimcilerle deneyimlerini paylaşacak. Böylece her bir girişimcinin işi, sektörü ve bireysel ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik alması sağlanacak. Programa 1 milyon TL cirosu olan tüm kadın girişimciler https://binyaprak.com/kadin-girisimci-mentorluk-programi üzerinden başvurabilir. Girişimciler bu programla ayrıca mentorlar ve iş dünyasından fikir önderlerinin yer alacağı güçlü bir ağa katılım fırsatı bulacaklar. Böylece işlerini büyütmek ve dönüştürmek için bu ağdan ve yeni iş birlikleri olasılıklarından da yararlanabilecekler.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir